Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου

Πειραματική Σκηνή

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Πειραματική σκηνή γεννήθηκε το 1997 από τα παιδιά της Πλατείας Συντάγματος. Καμιά δεκαριά ανέβασαν την Ειρήνη του Αριστοφάνη, σε διασκευή Ποταμίτη με τη βοήθεια της Βάλιας Ρεντούλη και η παράσταση δόθηκε στο πάρκιγκ της Λεωφόρου Αμαλίας. Συνέχισαν με τον Οδυσσεβάχ και το Μάγο του Όζ.

Δέκα χρόνια μετά είχαν μια πρόταση να ξαναφτιάξουν μια ομάδα από το ΔΗ.ΘΕ.ΝΑ. τη ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.

Κάποια από κείνα τα παιδιά - έφηβοι πια - άρχισαν να δουλεύουν στο «Τριανόν» και κάθε χρόνο ανέβασαν και από μία παράσταση: Λαίδη Φθιροζόλ του Τενεσσί Ουΐλλιαμς, αποσπάσματα από το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, οι Αχαρνείς του Αριστοφάνη, που μαζί τους έπαιξε στο μπερντέ ο Άθως Δανέλης, Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Σιγά-σιγά προστέθηκαν κι άλλοι, φοιτητές της τοπικής σχολής, καθώς και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι της πόλης. Ανέβασαν αποσπάσματα από Μπέκετ, Σάρα Κέϊν, Άλμπι, ξανα-ανέβασαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τις Μήδειες του κόσμου, το όνειρο του Δωδεκάμερου και τελευταία την Αγέλαστη πολιτεία και τους Καλικάτζαρους και περιόδευσαν τα δύο τελευταία καλοκαίρια και στις γύρω δημοτικές ενότητες της πόλης.

Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ναυπλιέων μαζί και το ΔΗ.ΘΕ.ΝΑ. συγχωνεύθηκαν σε ένα νομικό πρόσωπο με την ονομασία Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων. Και η Νεανική Σκηνή άλλαξε πάλι όνομα και έγινε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.

Παραμυθένια Σκηνή

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΣΚΗΝΗ

Η Παραμυθένια Σκηνή ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου δημιουργήθηκε το 2000 με σκοπό την ψυχαγωγική εκπαίδευση των παιδιών μέσω παραστάσεων δραματοποιημένων παραμυθιών, γνωστών και μη.

Μέλη της Παραμυθένιας Σκηνής είναι :

  1. Τα ιδρυτικά της μέλη, Μάρω Κόκκαλη και Θάλεια Αντωνιάδη.
  2. Ο Μάριος Φιρφιλιώνης, μέλος του Δ.Σ. ΔΟΠΠΑΤ.
  3. Ο Λευτέρης Μπάλι (σκηνικά), η Μαρία Γαρουνιάτη-Κομνηνού (κατασκευή κοστουμιών) και οι Μαρία Παπαμιχαλοπούλου και Πόπη Γεωργακοπούλου (επί των ψιμυθίων).
  4. Μεγάλη ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών από όλες τις ηλικίες.

Η Παραμυθένια Σκηνή λειτουργεί διαρκώς επί 15 έτη, παρουσιάζοντας δύο έργα επί έξι παραστάσεις το καθένα, κάθε Δεκέμβριο-Ιανουάριο και Απρίλιο-Μάιο.

Τη διασκευή/συγγραφή των έργων καθώς και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Θάλεια Αντωνιάδη.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: Παραμυθένια Σκηνή Ναυπλίου Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Δημοτικό Θέατρο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΤΡΙΑΝΟΝ" (Παλιό Τζαμί)

Το γνωστό σε όλους τους Ναυπλιώτες «Τριανόν», ένα όμορφο κτίριο που χαρακτηρίζει την Πλατεία Συντάγματος, ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χώρος θρησκείας. Ένα από τα παλιότερα σωζόμενα κτίρια από την περίοδο της πρώτης Οθωμανικής κυριαρχίας Το Παλιό τζαμί ήταν απλό, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφιερώματα ή διακοσμήσεις με μεγάλους μιναράδες και βρισκόταν στη συνοικία του Μεγάλου Βεζίρη ή στη συνοικία του χανιού του  Σουλτάν Αχμέτ, στο κέντρο της αγοράς της πόλης.

Το «Τριανόν» το 1687, κατά την διάρκεια της Β ενετοκρατίας, μετατράπηκε όπως τα περισσότερα τζαμιά σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας,   δωρεά   του    Βενετού    αρχιστράτηγου    Φραγκίσκου    Μοροζίνι.    Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Οθωμανικής περιόδου χρησιμοποιήθηκε εκ νέου ως μουσουλμανικό τέμενος. Το 1833 στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων. Το 1915 μετατράπηκε σε ωδείο και θέατρο, και στην συνέχεια σε δημοτικό κινηματογράφο με την επωνυμία «Τριανόν», ονομασία που διατηρεί  μέχρι σήμερα.

Σήμερα στεγάζει της διάφορες θεατρικές σκηνές του Δημοτικού Θεάτρου και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης αλλά και εκδηλώσεις σχολείων και φορέων.