Ντοκιμαντέρ - Αφιερώματα

2021

 


 
2020

 

2018


 

 2015

 

2013

2009

 

20052000

 


1993

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: «Αργολίδα – Νίκος Καρούζος» [1993]

H σειρά «ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» παρουσιάζει έργα λογοτεχνών συνδέοντάς τα με έναν τόπο που αναδεικνύεται ή έχει επιδράσει στη λογοτεχνική τους δημιουργία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ και την περιοχή της Αργολίδας. Ο ποιητής ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα, διαβάζει ποιήματά του από τις συλλογές «ΠΟΙΗΜΑΤΑ», «Ο ΥΠΝΟΣΑΚΚΟΣ», «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ», «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ» και «Η ΕΛΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ», ενώ ο φακός του σκηνοθέτη περιηγείται τον κάμπο και στους πορτοκαλεώνες της ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. Ο σκηνοθέτης ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ αποκαλύπτει την ομορφιά της παλιάς πόλης του ΝΑΥΠΛΙΟΥ, της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ. Οι εικόνες από το καφενείο, το παλιό ρολόι τοίχου, το ερειπωμένο σπίτι και τα χιονισμένα βουνά της ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ δίνουν την προσωπική χροιά του σκηνοθέτη στην ποίηση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ.
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος. Παραγωγή ΕΡΤ Α.Ε. Διάρκεια: 25:15:19


1993 logia tis polis


1991

 1989

Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ: «Ναύπλιο - Φώτης Κόντογλου» (1989)

H σειρά «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ» αφιερώνει κάθε επεισόδιό της σε μια περιοχή της Ελλάδας, παρουσιάζοντάς την μέσα από τα μάτια ενός δημιουργού που εμπνεύστηκε από αυτή ή αφιέρωσε το έργο του σε αυτή. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο ΝΑΥΠΛΙΟ, μέσα από το έργο του Φ.ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Η σειρά «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ» περιηγείται την πόλη του ΝΑΥΠΛΙΟΥ, προβάλλοντας τον βράχο της ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ, το ΜΠΟΥΡΤΖΙ να δεσπόζει στον Αργολικό Κόλπο, κτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, τη γοητεία του Αργολικού κάμπου και της ομορφιές της παραλίες της Αρβανιτιάς. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ διαβάζουν αποσπάσματα από τις ενότητες «Τ’ ΑΝΑΠΛΙ» και «ΤΟ ΠΑΛΙΜΙΔΙ» του πεζογραφήματος «ΤΑΞΕΙΔΙΑ» του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ. Ο συγγραφέας καταγράφει την εμπειρία του και τα συναισθήματά του, μετά από την περιήγησή του στον τόπο του ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Καταθέτει τον πνευματικό του καημό και μας κοινωνεί το αθάνατο νάμα της Ιστορίας του Γένους.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής. Παραγωγή ΕΡΤ Α.Ε. Διάρκεια: 25:51:13

 1989 kontoglou1986

ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΑΣ: «ΝΑΥΠΛΙΟ» (1986)

Η σειρά «ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΑΣ», μέσα από αποσπάσματα λογοτεχνών και μελετητών του τόπου, μας ταξιδεύει στα λιμάνια της ΕΛΛΑΔΑΣ. Το επεισόδιο της σειράς περιηγείται την πόλη του ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Η σύγχρονη και η παλιά πόλη, το Παλαμήδι, το Ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, το Μπούρτζι από το λιμάνι της πόλης, συνθέτουν το γραφικό τοπίο της πόλης, αποκαλύπτοντας τη μακραίωνη ιστορία της.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Διζικιρίκης. Παραγωγή ΕΡΤ Α.Ε. Διάρκεια: 28:15:22

1986 limania mas
1983

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ: «ΝΑΥΠΛΙΟ» [1983]

Το επεισόδιο της σειράς κάνοντας ιστορική διαδρομή περιηγείται την πόλη του ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Την ομορφιά του ΝΑΥΠΛΙΟΥ και τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα γραφικά δρομάκια, τα μουσεία, το Κάστρο ΠΑΛΑΜΗΔΙ στην κορυφή του βουνού, το νησάκι – φρούριο ΜΠΟΥΡΤΖΙ στην είσοδο του λιμανιού και τα πανέμορφα κτήρια με αναγεννησιακό στυλ. Η πόλη γνώρισε την ακμή, την πρόοδο αλλά και τις επιδρομές και την κυριαρχία πολλών ξένων κατακτητών.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης. Παραγωγή ΕΡΤ Α.Ε. Διάρκεια: 28:17:031983 ellinikos xoros nafplio


1968

«Μνήμες φυλακών Ακροναυπλίας»-Ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη [1968]

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 1968 κατά τη διάρκεια άλλων γυρισμάτων ταινίας στο Ναύπλιο. Αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου ντοκιμαντέρ του δημιουργού με τίτλο "Μνήμες" που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης και αφορά την ιστορική περίοδο στον ελληνικό χώρο από το 1936 ως το 1952.

 

 


 


logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ