ΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΙΝΗΣ & ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

kastraki logo

 
Λίγα λόγια για "ΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΙΝΗΣ & ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ"

Στην περιοχή μας, στην τοπική κοινότητα της Ασίνης, μια παρέα από κάποιους κατοίκους ζητούσε τρόπους να εκφράσει τα συναισθήματά του. Έτσι λοιπόν στις 23 Αυγούστου του 2017 αποφασίσαμε, πως θα έπρεπε να επισημοποιήσουμε την παρουσία μας στα κοινά, της περιφέρειας του Δήμου Ναυπλίου. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μετά από λίγες εβδομάδες γεννήθηκε το σωματείο μας, με μέλη που είχαν κοινό παρονομαστή την προσφορά και το μεράκι για τους παραδοσιακούς χορούς, της περιοχής μας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το σωματείο μας έψαχνε χώρο για να στεγαστεί , έτσι ώστε να μπορεί να διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού και μορφωτικού ενδιαφέροντος. Η ελπίδα του να έρθει ο κόσμος πιο κοντά, να χορεύει, να συζητάει, χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από την κοινότητα του, βρήκε στέγη στο παλιό κλειστό Δημοτικό σχολείο της Ασίνης. Το σχολείο αυτό είναι ένα σχολικό κτήριο πολλών δεκαετιών που κατασκευάστηκε από κατοίκους της Ασίνης που είχαν φύγει μετανάστες. Από την μακρινή Αμερική όσοι μπορούσαν βοήθησαν για να φτιαχτεί ένα σχολείο, ώστε τα παιδιά της Ασίνης να μπορέσουν να πάρουν τις πρώτες γνώσεις τους. Από το 2011 που σταμάτησε να λειτουργεί σαν σχολείο, εδώ στην Ασίνη το βλέπαμε και δεν μας άρεσε το γεγονός, πως δεν υπήρχαν πια παιδιά να παίζουν στο προαύλιο, να τρέχουν, να γελάνε. Μετά από σχετικό αίτημα προς το Δήμο Ναυπλίου, εγκρίθηκε η παροχή μέρους του παλιού σχολείου, για τις δράσεις του σωματείου μας.

Οργανώσαμε μια χορευτική ομάδα από 5 ετών ως 65 ετών. Βασικός σκοπός της ομάδας ήταν η έκφραση μέσω της παρουσίασης παραδοσιακών χορών από διάφορα μέρη της πατρίδας μας, που δεν ήταν κοντά στα ακούσματα της ευρύτερης περιοχής μας. Ξεκινήσαμε τις συμμετοχές μας σε εκδηλώσεις στην γιορτή του Σώζωντος, μετά είχαμε τα Ελευθέρια Θράκης, την 40η επετειακή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας, τη μεγάλη γιορτή της θάλασσας του 2018 στη Νέα Κίο και σε άλλες περιοχές. Παρουσιάσαμε χορούς από την μακρινή Θράκη, τη Μακεδονία, τα νησιά μας, τη Πελοπόννησο κλπ.

Το παλιό σχολείο έγινε και χώρος εκμάθησης παραδοσιακών χορών και με μεγάλη χαρά και ζήλο φιλοξενήσαμε εορταστικές εκδηλώσεις του νηπιαγωγείου της Ασίνης και άρχισε το σχολείο να ζωντανεύει ξανά.

Επίσης κάποιοι καλλίφωνοι ξεκινήσαμε και φτιάξαμε μια μικρή χορωδία που είπε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και τη Μεγάλη Παρασκευή τα Εγκώμια του Επιτάφιο θρήνου.

Το σωματείο μας συμμετείχε σε διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις και χορούς, αναβιώσαμε ένα όμορφο Πασχαλινό έθιμο με τα Λαζαράκια και τις απόκριες μικρά παιδιά συμμετείχαν σε διάφορες κατασκευές, με μάσκες, στολή Αρλεκίνου και πολλά παιχνίδια.

Σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου παρουσιάσαμε το Γαϊτανάκι μας, σε εκδηλώσεις της πόλης του Ναυπλίου. Με το Γαϊτανάκι της Ασίνης, αναβιώσαμε ένα αποκριάτικο έθιμο από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής ως την έδρα του σωματείου μας, στο παλιό δημοτικό σχολείο της Ασίνης. Περάσαμε από μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινότητας, χορεύοντας με τα Γαϊτάνια (χρωματιστές κορδέλες) και με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Αρκετές φορές παρουσιάσουμε στην έδρα μας, ομιλίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με σκοπό να θυμηθούμε, να τιμήσουμε ή να αναπαράγουμε γεγονότα σημαντικά για την ιστορία της Ασίνης και τη προστασία του περιβάλλοντος. Είχαμε τη τιμή να παρουσιάσουμε μια ομιλία με ένα καθηγητή που έχει καταγωγή από την Ασίνη, τον κ Φίλη Ιωάννη. Διετέλεσε Πρύτανης σε ανώτατο ίδρυμα της  Κρήτης και μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα, μας μίλησε για το Μέλλον του Πολιτισμού μας. Εκδήλωση μνήμης, για τον Ασιναϊκής καταγωγής δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου, «Λαογραφικά της Αργολίδας», τον Κώστα Σεραφείμ. Μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Τολού και συλλόγων επαγγελματιών της περιοχής κάναμε μια πολύ ωραία ανοιξιάτικη βόλτα στο Καστράκι της Αρχαίας Ασίνης και στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Μπαρμπούνας. Με την ξενάγηση του κ Αντωνιάδη μάθαμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία της Ασίνης από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Δύο εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν, για τον ρόλο που έπαιξε η Ασίνη, κατά την είσοδο των εισβολέων το 1941 και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην κοινότητά μας. Στη πρώτη εκδήλωση ομιλητής ήταν, ο κ Νίκος Λυγερός με θέμα τη «Συμβολή των Αυστραλών και Ν. Ζηλανδών στρατιωτών στην Ελλάδα». Στην δεύτερη εκδήλωση με θέμα: «Η Συμβολή της Ασίνης στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941», μετά από ατελέσφορη έρευνα από την περιοχή των Λευκακίων, της Ασίνη και του Τολού, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Βασικοί ομιλητές ήταν οι 9 αυτόπτες μάρτυρες της εξέλιξης των γεγονότων λίγο πριν και λίγο μετά τη Μάχη με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες που  παραδόθηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να διαφύγουν προς Κρήτη. Αναρτήθηκε πανό με τα ονόματα των περισσοτέρων θυμάτων των Συμμάχων που έπεσαν στην ένοπλη μάχη που έγινε μέσα στην Ασίνη. Παρουσιάστηκαν τα 9 σημεία προσωρινής ταφής των 30 περίπου θυμάτων της ολιγόωρης μάχης, από Ασιναίους κατοίκους.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν φτάσαμε στην Ασίνη της Μεσσηνίας, μας υποδέχθηκε η σημερινή κοινωνία της Ασίνης, με συντονιστή τον «Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασίνης». Η φιλοξενία τους ήταν τόσο θερμή που έκαναν να αισθανθούμε πως είμαστε σπίτι μας και μας προσέφεραν όμορφα χειροποίητα δώρα από τη γη της Μεσσηνίας. Το καλύτερο δώρο ήταν ένα υπέροχο «καλλιτεχνικό» δημιούργημα, ένα χειροποίητο ψωμί με πολλά στολίδια ως σύμβολο της δύναμης της φιλίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Ασίνη της Μεσσηνίας με την Ασίνη της Αργολίδας. Ένα ταξίδι, που σημάδεψε όσους συμμετείχαμε στην «επανένωση» της Ασίνης, μετά από 2700 χρόνια

 Και λίγο πριν μας επισκεφθεί ο Κορονοϊός  είχαμε την τιμή να μας επισκεφθεί στην έδρα μας, η κα Ευή Κυριακίδου και να διοργανώσουμε ένα σεμινάριο στην Ασίνη με θέμα: «Χοροί της Δυτικής Θράκης». Την ημέρα εκείνη υπήρχε στην Ασίνη, προσέλευση ατόμων από αρκετές γειτονικές περιοχές, για να δουν και να ακούσουν την Θρακιώτισσα χοροδιδασκάλισσα.

Μέσα για επικοινωνία με το σωματείο μας μπορείτε να έχετε, βλέποντας τις δραστηριότητές μας στη σελίδα μας στο facebook <Το Καστράκι Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής>. Στον ιστότοπο <https://tokastrakitisasinis.blogspot.com/>, υπάρχουν διάφορα ενημερωτικά άρθρα.

Υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό με τις διάφορες εκδηλώσεις μας που έχουν ανέβει στο κανάλι μας στο YouTube  <>, ώστε όλοι να μπορούν να ζουν μαζί μας τις στιγμές αυτές. Και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο (email) για επικοινωνία είναι:  tokastraki.asini@gmail.com.

 index

Φωτογραφικό αρχείο

2016

 

2017

 

2018

2019

 

2020

 

 


logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ