Το Βενετσιάνικο Καρναβάλι ζωντανεύει στο Ναύπλιο

27 Φεβ, 2020


Πλησιάζει το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα υποδεχτούμε τα "ντόμινο", και τους αρλεκίνους, που δίνουν μια άλλη νότα στην πόλη μας τις απόκριες, και σε συνδυασμό με την Ιταλική Κομέντια ντελ άρτε (κωμωδία της τέχνης που αγαπήθηκε και έγινε δημοφιλής και έξω από τα σύνορα της Ιταλίας ανάμεσα στο 16ο και 18ο αιώνα), το αυτοσχέδιο θέατρο δρόμου, και την ταραντέλα, θα παίξουμε και θα χορέψουμε μαζί τους!

Όλα ξεκίνησαν ως πρωτοβουλία του ΠΛΙ και της κυρίας Παπαντωνίου εδώ και 20 περίπου χρόνια, και αγκαλιάστηκε από το Δήμο αλλά και τον κόσμο και συνεχίζεται από συμπολίτες μας κάθε ηλικίας που αγαπάνε το θέατρο δρόμου, αγαπάνε και σέβονται την ιστορία της πόλης μας, και συνεχίζουν αυτή την παράδοση, που θέλει να αναδείξει τον ιστορικό ιστό της πόλης μας μέσα από τα κτίρια, τα στενά δρομάκια, τα φυσικά σκηνικά θεάτρου δρόμου και τι άλλο (;), όλους εσάς, επισκέπτες και ντόπιους συμπολίτες μας που θέλετε να χορέψετε, να διασκεδάσετε, να "λυπηθείτε", να χαρείτε, να κοροιδέψετε και τελικά να παίξετε, όπως ακριβώς και ο αρλεκίνος.!

Ο αρλεκίνος ήταν από τους βασικούς χαρακτήρες της Κομέντια ντελ άρτε και έχει προγόνους του, τους δούλους του Αριστοφάνη, τους Βυζαντινούς μίμους αλλά και τους ακροβάτες και τους θαυματοποιούς του Μεσαίωνα.
Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, τους αρλεκίνους μας, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου της Αποκριάς, στο πολιτιστικό δρώμενο που γίνεται στην πόλη μας, μια παράδοση πλέον που συνάδει με τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα της και έρχεται αιώνες πίσω και σχετίζεται με ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης.

Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο χρόνο, στην τέχνη και τον πολιτισμό μέσα από αυτό το δρώμενο των μικρών και μεγάλων αρλεκίνων, που ο κόσμος γνωρίζει ως ντόμινο, και ας απολαύσουμε όλοι μαζί, ντόπιοι και επισκέπτες, μια άλλη εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης μας σε βάθος χρόνου...

Ας βάλουμε μάσκες και ας γίνουμε ένα μαζί τους σε μία άλλη "θεατρική γνωριμία", με γέλιο, λύπη, σαρκασμό, τρυφερότητα, αγάπη και χορό!
Η ιστορία και ο πολιτισμός της πόλης μας, μας καλεί να τους αγκαλιάσουμε και να γίνουμε "ένα" μαζί τους στην Πλατεία Συντάγματος...

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 10:41

logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ