2020 - Το φετινό θέμα της καμπάνιας είναι “Όλοι για την Ισότητα” #EachforEqual
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.
Γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας την 8η Μαρτίου, έχει αξία ως υπόμνηση αλλά και ως αφορμή γόνιμου προβληματισμού.
- Έρχεται να υπενθυμίσει σ΄ όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση της κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους.
- είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.
Ο ρόλος της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί στη σημερινή εποχή και παρά το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με πολλαπλούς ρόλους, καταφέρνει να ανταποκρίνεται επάξια, συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς τής δημόσιας ζωής, αν και χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά έτσι ώστε ο ρόλος της να μην είναι υποβαθμισμένος.
Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της ανεργίας η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα. (ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα της eurostat για το 2018.)
Η ισότητα, η ισονομία και ο σεβασμός στην γυναίκα δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Δυστυχώς εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε σε πολλούς τομείς της κοινωνίας τεράστιο χάσμα μεταξύ της νομικής ισοτιμίας και της πραγματικής ισότητας.
Στην απασχόληση, το αίτημα της ίσης αμοιβής ανεξαρτήτως φύλου δεν έχει ακόμη πλήρως ικανοποιηθεί, ενώ τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι σταθερά υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών, φαινόμενο που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις μέσα στην τρέχουσα οικονομική κρίση.
Στην οικογενειακή ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών δεν έχουν εξαλειφθεί όπως και οι αναφορές για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτεί τη συντονισμένη παρέμβαση των κοινωνικών φορέων, των ΜΜΕ, των κινήσεων πολιτών, της πολιτείας, και φυσικά της Αυτοδιοίκησης μέσα από τους Δημοτικούς Οργανισμούς. Η γυναίκα πρέπει να έχει θέση στα κοινά και να έχει την δυνατότητα, όπως προσφέρει με αγάπη στην οικογένειά της, έτσι να το πράξει και για τον τόπο της. Η φωνή των γυναικών πρέπει να είναι μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την πρόοδο των κοινωνιών και της ανθρωπότητας.
Η ημέρα της γυναίκας δεν πρέπει να είναι απλά άλλη μια επέτειος που επιτάσσει μια ευχή, αλλά να είναι ένα καμπανάκι που μας υπενθυμίζει πως ο κόσμος δεν είναι τέλειος και πως όλοι δεν έχουν ίσα δικαιώματα.
Η ημέρα της γυναίκας είναι υπενθύμιση
Είναι μια ημέρα απαιτήσεων
Προσπαθώντας διαρκώς για την εξάλειψη κάθε διάκρισης και ανισότητας σε όλους τους τομείς, και ενδυναμώνοντας το ρόλο των γυναικών στην πολιτική ζωή και σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνουμε κατανοητό τον πολλαπλό και σπουδαίο ρόλο τους επιτυγχάνοντας μια κοινωνία πλήρους και ουσιαστικής ισότητας, ισονομίας και καθολικού δικαιώματος στην ποιότητα της ζωής.
Καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου είναι να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό , αναγνωρίζοντας την προσφορά της στη δημοκρατία και την ίδια τη ζωή!!!
Γιώργος Χατζόπουλος
Ομάδα Προβολής ΔΟΠΠΑΤ