Τίτλοι Ταινιών που Γυρίστηκαν στο Ναύπλιο. [Επιμέλεια Καρατάσου Γιώργου]

03 Φεβ, 2021

 

  • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ [1958]

 

Το 1958, ο Ντίνος Δημόπουλος χρησιμοποιεί το Μπούρτζι ως ξενοδοχείο στο φιλμ νουάρ. Η Μαντώ και ο σύζυγός της μαζί με τους φίλους τους πηγαίνουν εκδρομή στο Ναύπλιο. Στη διαδρομή η Μαντώ βλέπει στο παράθυρο ενός διερχόμενου τρένου, κάποιον ο οποίος μοιάζει με τον Γιώργο Παυλίδη, τον άνθρωπο που είχε αγαπήσει στα χρόνια της Κατοχής και πλέον θεωρεί ότι έχασε τη ζωή του από τους Ναζί. Παίζουν Γιώργος Παππάς, Άννα Συνοδινού, Μιχάλης Νικολινάκος, Δήμος Σταρένιος, Ζωρζ Σαρρή, Γιώργος  Γαβριηλίδης, Μάρω Κοντού κ.α. Σκηνές από Ναύπλιο σε όλο το έργο.

o anthropos tou trenou 1958

 

 

  • ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ [Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ] [1964]

 Η Χριστίνα (Ξένια Καλογεροπούλου), εξαιτίας ενός σημαδιού στο μάγουλό της, φοβάται ότι δεν είναι αρεστή στους άντρες. Αλληλογραφεί με ένα νεαρό, τον Στέφανο (Γιάννης Φέρτης), και ερωτεύονται αλλήλους. Όταν όμως αυτός θα έρθει στο Ναύπλιο να τη γνωρίσει…. Παίζουν επίσης Μέμα Σταθοπούλου, Ερρίκος Μπριόλας, Ελ. Ζαφειρίου, Χρ. Πάρλας. Σκηνές από Ναύπλιο σε όλο το έργο.

 

sti skia mias allis 1964

 

 

  • ΕΡΟΙΚΑ. [OUR LAST SPRING] [1960].

Ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθετεί το 1960 (με εξωτερικά γυρίσματα στο Ναύπλιο) το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Βρισκόμαστε στην Αίγινα, στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Οι απόφοιτοι του τοπικού λυκείου, με αρχηγό τον Λοΐζο, οργανώνουν ένα πυροσβεστικό σώμα και διάγουν λιτή ζωή, όπως οι αρχαίοι Έλληνες. Παίζουν Αλέξ. Μαμάτης, Jenny Russell, Πάνος Γκούμας, Patrick O' Brien, Νικηφόρος Νανέρης, Marie Ney, Τασσώ Καββαδία, Νίκος Πιλάβιος και ο Μιχάλης Νικολινάκος. https://www.dailymotion.com/video/xwknp7_%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-our-last-spring_shortfilms.

Σκηνές από Ναύπλιο στα 00.19’ έως 02.33’,  12.00’έως 20.55’, 57.39’έως 57.58’ και 1.45.30’έως 1.46.06’.

 eroica 1960

 

 

  • ΘΙΑΣΟΣ [1974]

Ταινία του Αγγελόπουλου. Η πορεία ενός θεατρικού μπουλουκιού που δίνει παραστάσεις στον ελλαδικό χώρο με το ίδιο πάντα έργο, τη Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Τα μέλη του θιάσου έχουν μεταξύ τους σχέσεις ανάλογες με αυτές των προσώπων της κλασικής τραγωδίας Ορέστεια.Οι διαρκείς περιοδείες του θιάσου, ανά την Ελλάδα της περιόδου ’39-’52, γίνονται η αιτία ανάδυσης της πρόσφατης ιστορικής μνήμης: ένα μακρύ ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στους τόπους, τα βιώματα και τις μνήμες. Η ταινία αρχίζει το σωτήριο έτος 1952, με την άφιξη του θιάσου στο Αίγιο. Τον τόπο είχε επισκεφτεί ο θίασος το καλοκαίρι του 1939 και από  εκεί αρχίζει μια ατέλειωτη σειρά αναδρομών.Παίζουν Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Χριστόφορος Νέζερ, Δάνης Κατρανίδης κ.α. Σκηνές από 1.51.36’ έως 1.55.54’

 

o thiasos 1974

 

 

 

  • ΝΤΑΜΑ ΣΠΑΘΙ [1966]

Ένα μοντέλο (Έλενα Ναθαναήλ) βρίσκεται σε διακοπές με τον ναυτικό σύζυγό της (Θόδωρος Ρουμπάνης), και ερωτεύεται τον υπάλληλο (Σπύρος Φωκάς) του ξενοδοχείου όπου διαμένουν. Ομολογεί στον άντρα της τα συναισθήματά της κι εκείνος την εγκαταλείπει. Η νεαρή γυναίκα συνδέεται ερωτικά με τον νεαρό υπάλληλο, ο οποίος την ακολουθεί στην Αθήνα. Επίσης παίζουν Δέσπω Διαμαντίδου, Δήμος Σταρένιος… Σε όλο το έργο σκηνές από Ναύπλιο

ntama spathi 1966

 

 

  • ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ [1971]

Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα και στα Επτάνησα ( στη Ζάκυνθο συγκεκριμένα ) υφίσταται ακόμη η ταξική διάκριση μεταξύ μεγαλογαιοκτημόνων αρχόντων και αστών ποπολάρων. Ένα καλοκαίρι στη Μπόχαλη, στα κτήματα του κόντε Δημαρά, η όμορφη και κακομαθημένη κόρη του Έλντα (Μπέττυ Λιβανού) πλήττει με τα δύο ανόητα εξαδέλφια της κι αφήνει να την πλησιάσει ένας γοητευτικός ποπολάρος φοιτητής της νομικής, ο Ζέπος Πεμπονάρης (Κώστας Πρέκας). Επίσης παίζουν Παπαγιαννόπουλος Διον, Φιλιππίδης Ανδρ, Ζερβός Παντελ, Γιουλάκη Κατερίνα, Ιμποχώρη Καίτη, Καζάνη Τόνια… Σε όλο το έργο σκηνές από Ναύπλιο.

 

epanastatis popolaros 1971

 

 

  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΡΑΨΩΔΙΑ [Imperiale] [1968]

Η εγωπαθής Ζωή, ερωμένη ενός στρατιωτικού, προδίδει τον εραστή της και παντρεύεται τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Στη συνέχεια πείθει τον άνδρα της να ξαποστείλει τον εραστή της (και αφοσιωμένο στρατηγό του) στο απομονωμένο κάστρο της Μονεμβασιάς. Με τους Ρουμπάνη Θεόδωρο, Μπέτυ Αρβανίτη, Καρρά  Κώστα, Πάρλα Χρήστο. Σκηνές στο Παλαμήδι.

vyzantini rapsodia 1968

 

6ii3mw6uSKJR1d1PolK9WqcP5Io

 

 

  • ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ [1971]

Η Μαντώ Μαυρογένους (Τζένη Καρέζη), αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της, ζητά τη σύνταξη του αγωνιστή και αναθυμάται τη ζωή της. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της (Κάκια Παναγιώτου), πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση. Θυμάται ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη (Πέτρος Φυσσούν) και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους. Επίσης παίζουν οι Γιαννακάς Αλκης, Ξενίδης Σταυρ, Ερήμου Ελένη, Μοσχίδης Γιωργ, Διανέλλος Λαυρεντ, Προύσαλης Αθην, Παναγιώτου Κάκια, Καρύδης Ντίν, Δεμίρης Μάκης. Σκηνές από το Ναύπλιο σε πολλά σημεία.

 

 

 

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝ [1968]

Ένας νεαρός πρίγκιπας μιας βορειοευρωπαϊκής χώρας, ο Γιαν (Τόμας Φριτς), κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ξεφεύγει από την επίσημη ακολουθία του και γνωρίζει την όμορφη ξεναγό Έλενα (Έλενα Ναθαναήλ). Γοητεύεται απ' αυτήν, την ερωτεύεται και παριστάνοντας το φτωχό τουρίστα την ακολουθεί μέχρι το Ναύπλιο. Στο τέλος ο καθένας συνεχίζει το δικό του δρόμο... Επίσης παίζουν Χρ. Τσαγανέας, Αρης Μαλλιαγρός, Αθηνόδωρος Προύσαλης.  Πολλές σκηνές από Ναύπλιο σε όλο το έργο.

epixeirisi apollon 1968

 

 

  • ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ [1974]

Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν …. Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο Ο Νίκος Κούρκουλος πρωταγωνιστεί στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη (1974) που αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός… Επίσης παίζουν Μάνος Κατράκης, Τσάγκας Χρ, Νικοφ. Νανέρης, Μυράτ Δημητρ, Μοσχίδης Γιώργος , Σπ. Καλογήρου, Χρ. Καλαβρούζος …. Από 6.35’ εως 09.40’, 46.49’ - … , 1.16.20’ -1.17.00’

i diki ton dikaston 1974

 

 

  • ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ [1972]

Μετά από μια ληστεία, ο Άγγελος και η Ειρήνη αποφασίζουν να πάνε στην Αθήνα. Στο δρόμο μετά από μια επίθεση που θα δεχτούν, θα αναγκαστούν να χωρίσουν. Την Ειρήνη θα την μαζέψει από το δρόμο ο Στράτος, ενώ ο Άγγελος θα βρεθεί σε μια παρέα χίπις και θα γνωριστεί με την Σαμάνθα... Η Δώρα Σιτζάνη και ο Φαίδων Γεωργίτσης, πρωταγωνιστούν στο σοφτ πορνό:

kynigimenoi erastes 1972

 

 

 

 

  • ΤΑ ΚΑΜΑΚΙΑ [1981]

Ο Άρης είναι το μεγαλύτερο καμάκι της Αθήνας κι αποφασίζει να κάνει τις διακοπές του στο Ναύπλιο, προκαλώντας τον πανικό στα ντόπια καμάκια που υπερηφανεύονται πως είναι πρωτοπόροι στο είδος. Οι Ναυπλιώτες, με επικεφαλής τον Ορφέα, κάνουν τα πάντα για να υποβαθμίσουν τη φήμη του Άρη και να τον ρίξουν σε ανυποληψία. Δεν καταφέρνουν όμως τίποτα, αφού ο Άρης συνάπτει δεσμό με την όμορφη Νάντια, την αδελφή του Ορφέα, και ο Ορφέας από τη μεριά του τα φτιάχνει με τη χαριτωμένη Νίκη. Πρωταγωνιστούν Κώστας Καρράς, Στάθης Ψάλτης, Ρίκα Διαλυνά, Καίτη Φίνου, Μάκης Δεμίρης, Αντων. Παπαδόπουλος. Σκηνές σε όλο το έργο.

 

ta kamakia 1981

 

 

  • Η ΣΤΡΟΦΗ [1982]

Ο Πέτρος, ο Αργύρης, η Χαρούλα και η Στέφη είναι μια παρέα επαναστατημένων νεαρών παιδιών από μία επαρχιακή πόλη που έρχονται στην Αθήνα εγκαταλείποντας τα σπίτια τους με σκοπό να ζήσουν ελεύθεροι μακριά από την κηδεμονία των δικών τους. Tο 1982, η Σοφία Αλιμπέρτη υποδύεται τη Ναυπλιώτισσα Στέφη στην ταινία του Δαλιανίδη. Παίζουν Πάνος Μιχαλόπουλος, Τασ. Χαλκιάς, Νικ. Παπαδόπουλος, Κούλα Αγαγιώτου, Σωκρ. Αλαφούζος, Μέλπω Ζαρόκωστα. 02.46’ έως  03.30’, 07.55’έως 08.45’

 

 

  • Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ [1986]

Ο Σπύρος, που είναι δάσκαλος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη περνά όλη του τη ζωή εκεί, μετά τον γάμο της κόρης του και την αναχώρηση του γιου του, που θα συνεχίσει τις σπουδές του στην Αθήνα. Έτσι, αρχίζει κι αυτός το «ταξίδι» του, εγκαταλείποντας τη διδασκαλία, το σπίτι και τη γυναίκα του Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και η Νάντια Μουρούζη στο εστιατόριο «Ελλάς» της πλατείας Συντάγματος, στην ταινία. Επίσης παίζουν Τζένη Ρουσσέα, Σταμάτης Γαρδέλης, Ντ. Ηλιόπουλος, Καριοφ. Καραμπέτη, Δημ. Πουλικάκος….

 

 melissokomos 1986

 

 

  • ΜΑΥΡΟ ΛΙΒΑΔΙ [2010]

Το Μαύρο Λιβάδι είναι η ιστορία δυο ανθρώπων με λανθασμένη ταυτότητα που γνωρίζουν έναν αδιέξοδο έρωτα, αντίθετο με τους κανόνες της κοινωνίας και, μέσα από μια διαδικασία κοινής μύησης, βρίσκουν την απελευθέρωση και τις τραγικές συνέπειές της. Το Παλαμήδι μετατρέπεται, στα πρώτα 50’ λεπτά,  σε γυναικείο μοναστήρι του 17ου αιώνα στην ταινία του Βαρδή Μαρινάκη (2010). Με τους Σοφία Γεωργοβασίλη, Χρηστ. Πασσαλή, Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

mavro livadi 2010

 

 

  • ΤΟ ΛΑΘΟΣ [1975]

Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη το 1965, που εξακολουθεί να µας εκπλήσσει µε τον µοντερνισµό και τον ανθρωπισµό του. Θρίλερ, αστυνομικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό και φιλοσοφικό µυθιστόρηµα, «Το λάθος» συνάντησε µία παγκόσµια πρωτοφανή υποδοχή. Μεταφράσεις σε περισσότερες από 30 γλώσσες, µια πασίγνωστη κινηµατογραφική ταινία, του Γερµανού Πέτερ Φλάισµαν, µε τον Μισέλ Πικολί και τον Ούγκο Τονιάτσι, όπου το σενάριο υπέγραφαν – αξίζει να σηµειωθεί, για τη συγγραφική τους ποιότητα – ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Καριέρ και ο Γερµανός Μάρτιν Βάλσερ , και κυρίως ένας κριτικός θρίαµβος.

 

 to lathos 1975

 

 

  • ΕΝΩ ΣΦΥΡΙΖΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ [1961]

Σε μια ερημική τοποθεσία, βρίσκεται δολοφονημένη η Μάρθα που μόλις είχε φτάσει σιδηροδρομικώς στο Ναύπλιο. Οι υποψίες πέφτουν αρχικά πάνω στον νεαρό που ταξίδευε μαζί της, τον Βασίλη Ντάνο, ο οποίος έχει δώσει στο ξενοδοχείο ψεύτικο όνομα. Ανακρίνεται από τον μοίραρχο Παπαγιάννη και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος, με την εντολή να μην απομακρυνθεί από την πόλη. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η Μάρθα δολοφονήθηκε κάπου αλλού και το πτώμα της μεταφέρθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε αργότερα. Παίζουν Λυκούργος Καλλέργης, Στέλιος Βόκοβιτς, Μιχ. Καλογιάννης, Κυπραίου Ελένη, Στεφ. Ληναίος. Σκηνές από Ναύπλιο σε όλο το έργο.

eno sfyrize to treno 1961

 

 

  • ΣΙΛΟΥΕΤΤΕΣ [1967]

Μια γυναίκα (Πέρυ Ποράβου) περιφέρεται με τον δεκάχρονο γιο της (Πάνο Γκιόκα) στην ερημική παραλία μιας επαρχιακής πόλης. Την επόμενη μέρα πρέπει να δώσει τον γιο της στον πρώην άνδρα της (Νικηφόρο Νανέρη), σύμφωνα με δικαστική απόφαση…. Επίσης παίζουν Χρ. Τσαγκας. Εχει πλάνα από τα στενά του ΑγιοΝικόλα. Σκηνές 08.12’ έως 09.35’, 28.04’ έως 30.23,  41.25 έως 41.45, 43.04 έως 43.40’. 

 

mqdefault

 

 

  • Σ’ ΑΓΑΠΩ [1971]

Ένας καθηγητής (Άγγελος Αντωνόπουλος) εγκαταλείπει την αρραβωνιαστικιά του (Μπέττυ Αρβανίτη) για χάρη μιας άλλης κοπέλας (Αλίκη Βουγιουκλάκη), με την οποία είναι βαθιά ερωτευμένος. Μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, ο καθηγητής ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο και προσπαθεί να απομακρύνει από κοντά του τη γυναίκα του, σπρώχνοντάς την στην αγκαλιά ενός μαθητή του (Νίκος Γαλανός). Εκείνη ωστόσο θα μείνει κοντά του μέχρι το τέλος. Παίζουν επίσης Νότης Περγιάλης, Σπύρος Καλογήρου, Τζένη Ζαχαροπούλου, Ανουσάκη Μαλαίνα κ.α. Σκηνές από Ναύπλιο 1.26.53’ έως 1.28.48’


 

 

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ [1966]

Την περίοδο της Κατοχής, μια ομάδα Ελλήνων κομάντος καταφθάνουν σε ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί με στόχο να εξουδετερώσουν τις εκεί Γερμανικές δυνάμεις. Οι απρόβλεπτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, προκαλούν ένα παροξυσμό βίας, καταστροφής και αυτοκαταστροφής. Παίζουν Πέτρος Φυσσούν , Γιάννης Βόγλης , Ανέστης Βλάχος , Μαριάννα Κουράκου , Φαίδων Γεωργίτσης , Χαριτίνη Καρόλου , Χρήστος Νέγκας , Νίκος Τσαχιρίδης

epixeirisis 1966

 

 

 

  • Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ [1969]

Η μνηστή του δικηγόρου Λαμπίρη (Βύρων Πάλλης), η Τζιοβάνα (Αφροδίτη Γρηγοριάδου), ενώ επισκέπτεται ένα θείο της στο Ναύπλιο, συναντάει εκεί τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος μόλις έχει αναλάβει μια υπόθεση στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο θείος της ισχυρίζεται ότι ο δικηγόρος έχει μια παλιά σχέση με κάποια δασκάλα του Ναυπλίου. Εκείνο που κρύβει ο θείος της είναι ότι, εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ανακαλύψει τον προδότη που παρέδωσε στους Γερμανούς μια ομάδα αντιστασιακών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Παίζουν επίσης Μάνος Κατράκης, Περικλής Χριστοφορίδης, Νάσος Κεδράκας κ.α. Από το 17.00’ μέχρι τέλους πολλά πλάνα Ναυπλίου.

 

 

 

  • ΑΣΤΕΦΑΝΩΤΗ [1964]

Ο γιος του εργοστασιάρχη Τσάμη, ο Πέτρος, αγαπάει την εργάτρια Μάρθα, όμως ο γάμος τους ματαιώνεται λόγω της σθεναρής αντίδρασης και των ραδιουργιών του πατέρα του. Η μητέρα της Μάρθας πεθαίνει και η ίδια αρρωσταίνει βαριά και νοσηλεύεται σε κάποιο σανατόριο, ενώ ο Πέτρος παντρεύεται την πλούσια νύφη που ήθελε πάντα ο πατέρας του, τη Βάνα.  Παίζουν Λαυρέντης Διανέλλος, Μάρθα Βούρτση, Κία Μπόζου , Γιώργος Καμπανέλης, Χρυσούλα Διαβάτη κ.α.

 

 

 

  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΑΤΙΝΙ [1987]

    Η Μαρίκα, μια συνηθισμένη νοικοκυρά και εργαζόμενη μητέρα με τρία παιδιά, μοιράζει τη ζωή της μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, χωρίς να έχει στιγμή ελεύθερου χρόνου για τον εαυτό της. Σιγά-σιγά πιέζεται όλο και πιο πολύ από αυτή την κατάσταση και κάποτε αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα της, τον Αμάρανθο. Η Μαρίκα φεύγει από το σπίτι για να μείνει μόνη και να σκεφθεί αν θα παραμείνει νοικοκυρά ή αν θα αλλάξει εντελώς τη ζωή της..  Με τους Τσάκωνα Κώστα, Πιτσούλη Πηνελόπη, Ηρώ Μουκίου…  Σκηνές από 1.11.00’ μέχρι τέλους.

 

 

  • ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ [1970]

Ένας τραγουδιστής (Τόλης Βοσκόπουλος) ερωτεύεται την κόρη (Νίκη Τριανταφυλλίδη) ενός διάσημου δικηγόρου (Βασίλης Ανδρεόπουλος), τον οποίο ο πατέρας (Λαυρέντης Διανέλλος) του τραγουδιστή θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο της γυναίκας του, στην Κατοχή. Ο τραγουδιστής απομακρύνεται από την αγαπημένη του, ενώ εκείνη όταν μαθαίνει την ιστορία ζητάει εξηγήσεις από τον πατέρα της. Παίζουν επίσης Βίλμα Κύρρου, Χρήστος Δοξαράς, Ζαφειρίου Ελένη κ.α. Σκηνές  από  11.58’-19.53’

 

 

 

  • Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ [1972]

Μια κοπέλα η οποία έχει αναδειχθεί σε καλλιστεία παντρεύεται ένα νεαρό εφοπλιστή. Η μητέρα του όμως δεν την θέλει. Όταν η νεαρή θα μείνει έγκυος η πεθερά της θα αλλάξει στάση απέναντί της. Η κοπέλα όμως αποβάλει και η πεθερά της σκληραίνει τη στάση απέναντί της. Ένα ατύχημα που συμβαίνει σε πλοίο που είναι ιδιοκτησία της πεθεράς της με σκοπό να εισπράξει…….. Παίζουν Μπέτυ Λιβανού, Νίκος Γαλανός, Τασσώ Καββαδία, Νίκος Δανδινόπουλος, Λευτέρης Βουρνάς κ.α.

 

 

  • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ [1975]

Ο Ρόμπερτ Μέισον, πρώην πράκτορας, καλείται να δουλέψει και πάλι για μια μυστική οργάνωση. Ταξιδεύει από το Λονδίνο στην Γενεύη για να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της αποστολής του. Στην Αθήνα, ο Μέισον γνωρίζει μια όμορφη αλλά μυστηριώδη γυναίκα (Nicole Calfan). Την επόμενη μέρα στα Μετέωρα, ο Μέiσον δέχεται δολοφονική επίθεση από τον υποτιθέμενο σύνδεσμο του και συνειδητοποιεί πως όλο το σχέδιο είναι μiα θανάσιμη παγίδα. Παίζουν Λάκης Κομνηνός, Anne Lonnberg, Αρτέμης Μάτσας, Κώστας Γκουσγκούνης, Ανδρέας Φιλιππίδης κ.α. Σκηνές από 1.15.57’ εως 1.22.06’

 

 

  • ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ [1991] .

4ος αιώνας μ.Χ. κι ένας λαμπρός τεχνίτης του Διονύσου, ο Τιμόθεος, οργανώνει μια παράσταση των Βακχών του Ευριπίδη, ξεσηκώνοντας το λαό ενάντια στον αυτοκράτορα. Ο Λάζαρος, ο Καππαδόκης, στέλνεται για να καταστείλει την εξέγερση και να συλλάβει τον αιρετικό. Βρισκόμαστε στα χρόνια της ολοκληρωτικής εγκαθίδρυσης του χριστιανισμού, μέσα σ’ ένα κλίμα που βρίθει αιρέσεων, συνωμοσιών, συγκρούσεων εξουσίας αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών, στην πόλη της Αντιόχειας που υπήρξε το τελευταίο λίκνο της ελληνικής παιδείας των εθνικών. Παίζουν Νικηφόρος Νανέρης, Γιωργος Κυρίτσης, Γιώργος Αρμένης, Αλέκα Μαβίλη, Γιώργος Νινιός κ.α. Σκηνές στο Παλαμήδι από 47.06’ εως 57.18’

 

 

  • ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ [1980]

Θεόδωρου Αγγελόπουλου: «Ο Μεγαλέξανδρος» (Ελλάδα & Ιταλία, 1980. Διάρκεια 201 λεπτά). Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς του 1899, δραπετεύει από τη φυλακή, καβάλα σ' ένα άσπρο άλογο, ένας επικίνδυνος ληστής, ο Μεγαλέξανδρος, όπως τον αποκαλεί ο λαός, αφού βλέπει σ' αυτόν το μυθικό ανάλογο των λαϊκών εξεγέρσεων. Με τη βοήθεια των παλικαριών του, απάγει μια ομάδα Άγγλων διπλωματών και τους κρατάει ομήρους στο χωριό του… Με τους Χριστ. Νέζερ, Κοταμανίδου Ευα, Κουνελάκη Μιράντα, Σταθοπούλου Τούλα, Antonutti Omero. Στην αρχή της ταινίας, ανάμεσα στο 07:10 και το 10:45, υπάρχουν τρία πλάνα γυρισμένα στο Ναύπλιο: ένα γενικό στο ναυτικό καστέλο Μπούρτζι και δύο (ίδια) σφιχτά πλάνα στην ανατολική του πλευρά.

 

 

 

 

  • ΘΥΜΗΣΟΥ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ [1969]

Η Έλσα (Μπέττυ Αρβανίτη) και ο σύζυγός της Άλκης (Κώστας Καρράς) παραθερίζουν με το ιστιοφόρο τους, παρέα με τη φίλη τους Βέρα (Βέρα Κρούσκα). Κάνουν διακοπές στο Ναύπλιο, στις φυλακές του οποίου κρατείται ο Μάρκος (Γιώργος Τζώρτζης), ο άντρας που αγαπούσε η Έλσα. Όλα είχαν αρχίσει πριν χρόνια, όταν ο Μάρκος, ένα φτωχόπαιδο από την επαρχία, ο Άλκης, γιος βιομήχανου, και η Έλσα, μια εύπορη Αθηναία, σπούδαζαν στο Πολυτεχνείο. Παίζουν επίσης  Βίκυ Βανίτα, Χρήστος Πολίτης κ.α. Σκηνές από την πόλη σε όλο το έργο

 

 

 

 

  • ΤΥΦΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ [1960]

Δύο νέοι (Χριστίνα Σύλβα και Τάκης Βαρλάμος), που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη, ερωτεύονται ο ένας τον άλλο και κλέβονται. Μετά από άγρια καταδίωξη, η κοπέλα επιστρέφει έγκυος στον πατέρα της (Θεόδωρος Μορίδης), ο οποίος απομακρύνει το νεογέννητο, λέγοντας πως πέθανε στη γέννα. Η κοπέλα φεύγει για την Αθήνα όπου παντρεύεται έναν επιχειρηματία (Λάμπρος Κωνσταντάρας), αλλά χάνει την όρασή της σε ατύχημα. Παίζουν επίσης Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Βελέντζας κ.α.   .Σκηνές από την πόλη στο 21.41’ έως 24.58’

 

 

  • ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ [1939]

 Ένας νησιώτης ψαράς συνδέεται συναισθηματικά με μια νεαρή ντόπια. Όταν θα φτάσει στο νησί μια πλούσια γυναίκα, αυτός θα την ερωτευτεί και θα την ακολουθήσει στην Αθήνα. Αυτή θα προσπαθήσει να τον αναδείξει σε τραγουδιστή, αλλά εκείνος στο τέλος επιστρέφει στο νησί του και στην παλιά του αγαπημένη. Το τραγούδι του χωρισμού αποτελεί τη μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Φιλοποίμην Φίνος και την πρώτη ομιλούσα ελληνική παραγωγή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Το φιλμ γυρίστηκε στα πρώτα στούντιο στο Καλαμάκι, τα οποία καταστράφηκαν λίγο μετά από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της Κατοχής. Η ταινία ήταν χαμένη μέχρι το 1994, αφού μόλις είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας, η Ελλάδα μπήκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιό του, επιταγμένο από τις δυνάμεις κατοχής, καταστράφηκε, με συνέπεια να χαθεί το αρνητικό της ταινίας. Την αποκατάστασή της ολοκλήρωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδας το 1994 από μια φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο. Παίζουν Λάμπρος Κωνσταντάρας, Λήδα Μιράντα, Αλέκος Λειβαδίτης, Ευγενία Δανίκα, Νανά Παπαδοπούλου κ.α.  Σκηνές από 45.35’έως 45.47’.

 

  • ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ [1959]

Ο Ελληνο-αμερικανός Πήτερ Πάπας, που κάνει διακοπές με τη γυναίκα του στην Ελλάδα, τρακάρει με έναν ταξιτζή κι ανακαλύπτει ότι πρόκειται για τον παλιό του φίλο Μελέτη, που είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια ήταν και οι δυο τους βοηθοί σε έναν καραγκιοζοπαίχτη….. Παίζουν  Θάνος Κωτσόπουλος, Βούλα Ζουμπουλάκη, Θανάσης Βέγγος,  Βύρων Πάλλης, Χριστόφορος Νέζερ.  Σκηνές από την πόλη μας στο 48.56’έως 50.30’

 

 

 

  • Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ [1982]

Η φτωχή Λίζα, που κατάγεται από το Ναύπλιο, έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να γίνει τραγουδίστρια, τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν κατ’ ευχήν και αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της μητέρας ενός βιομήχανου και παραγωγού της τηλεόρασης, του Αλέξη Γρηγορίου. Η Λίζα βλέπει τον Αλέξη αλλά, επειδή δεν τον γνωρίζει προσωπικά, νομίζει πως είναι ένας απλός ηλεκτρονικός, ενώ κι αυτός από τη μεριά του δεν της αποκαλύπτεται. Παίζουν Λάκης Κομνηνός, Μαρία Τσομπανάκη, Καίτη Λαμπροπούλου, Βύρων Κολάσης, Τζών Τίκης τραγούδι κ.α. Σκηνές από  1.10.16’έως 1.10.50’ και από 1.13.02’ έως1.13.41’.

 

 

 

 

  • ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ [1960]

Η Άννα είναι μια τρισευτυχισμένη γυναίκα, σύζυγος ενός αρκετά επιτυχημένου αρχιτέκτονα ο οποίος την αγαπά, όπως και πριν από δέκα χρόνια όταν πρωτογνωρίστηκαν. Όμως κάποια στιγμή μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και όλα γίνονται μαύρα. Αρχικά κρατάει κρυφό το γεγονός αλλά στη συνέχεια και λόγω της παθολογικής λατρείας που τρέφει για τον άνδρα της, τον παροτρύνει να συνδεθεί με τη γραμματέα του. Παίζουν Γιώργ. Φούντας, Ελένη Χατζηαργύρη, Λάμπρ. Κωνσταντάρας, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Τζόλυ Γαρμπή Σκηνές από 45.00’ έως 47.42’.

 

 

  • ΕΞΙΛΕΩΣΗ [1965]

Ο Πάνος (Γιώργος Καμπανέλλης), γιος ενός πλούσιου και σκληρού βιομήχανου (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), είναι ερωτευμένος με μια φτωχή κοπέλα, την Ελένη (Μάρθα Βούρτση), αλλά ο πατέρας του θέλει να τον παντρέψει με την κόρη ενός παιδικού φίλου και συνεργάτη του. Ο Πάνος αρνείται να πάρει μια κοπέλα την οποία δεν αγαπά κι ο πατέρας του, ο οποίος πιστεύει ότι ο νεαρός δεν είναι πραγματικό παιδί του, μετέρχεται πλήθος τεχνασμάτων για να τους χωρίσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παίζουν επίσης Περικλ. Χριστοφορίδης , Κία Μπόζου, Γιωργ. Γαβριηλίδης κ.α.

 

 

 

 

  • ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ [1957]

Η Μαρία από τους Πενταγιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη) ερωτεύεται ένα παλικάρι (Ανδρέας Μπάρκουλης), ο έρωτάς τους όμως θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει ένας πλούσιος τσέλιγκας (Λάμπρος Κωνσταντάρας) ο οποίος θέλει τη Μαρία. Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μαρία) , Στέφανος Στρατηγός (Θανάσης) , Ανδρέας Μπάρκουλης (Δημήτρης Τουρκάκης) , Μαρία Μοσχολιού (Τασούλα) , Θόδωρος Μορίδης (Θωμάς) , Λάμπρος Κωνσταντάρας (I) (Γεώργιος Αρμάος) , Θανάσης Βέγγος (Παπάλαρης) και άλλοι . Σκηνές στο Παλαμήδι από 1.22.41’ έως τέλος.

maria pentagiotisa 1957

 

 

 

  • ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΡΑΣΤΩΝ [1972]

Μετά από χρόνια διαμονής στο εξωτερικό, ένας διεθνούς φήμης πλέι μπόι, ο Ρένος (Ντίνος Ηλιόπουλος), επιστρέφει στην Ελλάδα με την πρόθεση να ανοίξει μια σχολή για πλέι μπόι. Ο παλιός του φίλος Τζόρτζης (Νίκος Ρίζος) θα τον βοηθήσει, επενδύοντας χρήματα στο σχέδιό του. Ο Ρένος σύντομα θα συγκεντρώσει αρκετούς μαθητές οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μεταφερθούν στο Ναύπλιο. Με τους Ηλιόπουλο Ντίνο, Μάρω Κοντού, Νίκο Ρίζο, Αλίκη Ζωγράφου, Βάσο Ανδριανό, Έλσα Ρίζου, Γωγώ Αντζολετάκη…. Από 24.52’ έως 25.10’ και  1.30.38’ έως 1.31.01’.

 

symmoria eraston 1972

 

 

  • ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ [1970]

Κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου θεατρικού έργου του Δημητρίου Βυζαντίου, το οποίο γράφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821 (και μαζί με το έργο "Ο Υπάλληλος" του Χουρμούζη αποτελούν τα θεμέλια του νεοελληνικού θεάτρου), έχει ως θέμα τις ζώσες ντοπιολαλιές που κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου ανέπτυξε κατά τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Έτσι, λοιπόν, στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, το Ναύπλιο, σε μια ταβέρνα διασκεδάζει μια παρέα ανδρών από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Ανάμεσά τους βρίσκονται ένας Χιώτης, ένας Αρβανίτης, ένας λόγιος, ένας Μωραΐτης κι ένας Κρητικός. Παίζουν Ηλίας Λογοθέτης, Αθηνόδορος  Προύσαλης , Σαμιωτάκη Ευαγγελία, Ρία Δελούτση, Ιωακειμίδης Δημήτριος κ.α. Σκηνές από 0.00.01 έως 02.27’.

 

 

  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΡΑ 07.30 <1967>

7:30 το πρωί, όταν σαλπάρουν τα βαπόρια και το λιμάνι γεμίζει ζωή ο έρωτας στήνει καρτέρι.
Κάθε πρωί στον Πειραιά, το λιμάνι του μόχθου και της εργατιάς, μια νεαρή κοπέλα πουλά κουλούρια, σέρνοντας μαζί και τον τυφλό πατέρα της. Εκεί θα γνωρίσει και τον έρωτα αλλά και τον πόνο και την ταπείνωση στο πρόσωπο ενός νεαρού, επιπόλαιου εφοπλιστή. Η μοίρα, όμως της επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Όταν αυτή θα γίνει μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, εκείνος θα σέρνεται μετανοιωμένος στα πόδια της! Πρωταγωνιστούν Κάκια Αναλυτή, Ερρικος Μπριόλας, Λαυρεντης Διανέλος, Ιλια Λιβυλού, Ρία Δελούτση κ.κ. Σκηνές από Παλαμήδι, Μπανιέρες και Αμφιτρύωνα 1.06.52 – 1.08.00 και 1.10.16 – 1.12.11

 

 

  • ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ <1968>

Ένα φτωχό και καλόκαρδο κορίτσι, η Μαργαρίτα, δουλεύει σ’ ένα λούνα παρκ, κι ερωτεύεται έναν ευκατάστατο καρδιοχειρουργό, τον Αλέκο, ο οποίος όμως της έχει συστηθεί σαν ένας απλός εργάτης. Η αγάπη τους είναι μεγάλη, αλλά τα εμπόδια πολλά. Ύστερα από παράκληση του πεθερού του, ο οποίος δεν εγκρίνει μια τέτοια σχέση, η Μαργαρίτα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Αλέκο κι αυτός το ρίχνει στο ποτό. Εκείνη ακολουθεί ένα ζευγάρι φίλων της, καλλιτεχνών πίστας, οι οποίοι πρόκειται να εμφανιστούν στο Ναύπλιο. Όταν ο Αλέκος μαθαίνει τα καθέκαστα, τρέχει στο Ναύπλιο και τη βρίσκει να τραγουδάει. Πρωταγωνιστούν Αλίκη  Βουγιουκλάκη, Δημ. Παπαμιχαήλ,Καλλέργης, Στυλιανοπούλου, Ρίζος. Σκηνές από Ναυπλιο στο τέλος του έργου.

 

1968 to koritsi tou luna park

 

 

 

  • ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΑΙ 1972

 Η υπόθεση-Το καστ: Ένας αποφυλακισμένος, ο Ορέστης (Λάκης Κομνηνός), βγαίνει από την φυλακή της Τίρυνθας και υπό την καθοδήγηση του έγκλειστου αρχηγού μιας συμμορίας, του "γέρου" (Δήμος Σταρένιος) σχεδιάζει την συμμετοχή του σε μια επιχείρηση απαγωγής και εκβιασμού. Ο "γέρος" βγαίνει επίσης από τη φυλακή σε μια σχεδιασμένη επιχείρηση της αστυνομίας, η υπόλοιπη όμως συμμορία έχει αποφασίσει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μαζί του με συνοπτικές διαδικασίες...

Ο Ορέστης κατεβαίνει στην Αθήνα και συνδέεται με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας. Ο αρχηγός Σερέτης (Ανδρέας Μπάρκουλης) ένας σκληρός και αδίστακτος κακοποιός. Ο Ζάχος (Λάζος Τερζάς), το πρωτοπαλίκαρο. Ο Διονύσης. Ο Μάρκος. Ο στόχος είναι η απαγωγή της κόρης του εφοπλιστή Πέτρου Ρωμανού (Ντίνος Ηλιόπουλος), Ισαβέλλας (Άννα Βαγενά) που έρχεται από το Λονδίνο. Απώτερος σκοπός ο εκβιασμός του Ρωμανού για να μεταβιβάσει στη σπείρα μέρος φορτίου ναρκωτικών που διακινεί. Στο κόλπο και η ερωμένη του Ρωμανού, Μανταλένα (Σάσα Καστούρα). Η επιχείρηση αρχίζει... Σκηνές από Παλαμήδι και πόλη από 06.38 – 10.40 Πρωταγωνιστούν Λάκης Κομνηνός (Ορέστης) , Ανδρέας Μπάρκουλης (Σερέτης) , Ντίνος Ηλιόπουλος (Πέτρος Ρωμανός) , Σάσα Καστούρα (Μανταλένα) , Άννα Βαγενά (Ισαβέλλα Ρωμανού) , Δημήτρης Μπισλάνης (αστυνομικός) , Δήμος Σταρένιος

oi ekviastai 1972

 

 

  • Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥ 1968

Ένας νεαρός αγρότης, ο Δημήτρης (Πέτρος Φυσούν), οδηγείται άδικα στη φυλακή, κατηγορούμενος για τη δηλητηρίαση των κοπαδιών του πατέρα (Γρηγόρης Βαφιάς) της αγαπημένης του (Τζένη Ρουσσέα). Στην πραγματικότητα, τα έχει δηλητηριάσει ο μνηστήρας (Θανάσης Μυλωνάς) της αγαπημένης του, τον οποίο έχει επιλέξει ο ίδιος ο πατέρας της. Ο Δημήτρης αποφυλακίζεται, αποκαλύπτει την αλήθεια και ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του. Δεν βρίσκω ολόκληρη την ταινία αλλά η κάτω αριστερά και η τελευταία φωτογραφία δείχνουν Ναύπλιο

1969 i orgi tou adikimenou 800


 

  • ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ 1957

Η Φαίδρα μια νεαρή Υδραία σφουγγαρού κάνοντας μια κατάδυση στον βυθό της Ύδρας ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Η Φαίδρα εκμυστηρεύεται την ανακάλυψη αυτή στον Αλβανό σύντροφό της, Ριφ και στον Άγγλο γιατρό του νησιού, τον δόκτορ Χωκινς, ο οποίος ταξιδεύοντας στην Δήλο ανακαλύπτει ότι η κατασκευή του πολύτιμου αγάλματος αυτού ανάγεται στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής και ότι πιστεύεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Στην ταινία ακούγεται το εμβληματικό τραγούδι «Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη» του Τόνυ Μαρούδα το οποίο τραγουδά υπέροχα στα ελληνικά η Σοφία Λόρεν. Πρωταγωνιστούν Σοφία Λορεν,Αλαν Λαντ. Σκηνές 31.08’ - 31.59’

 

 

  • Reward ή Breakdown

Ο Ναυπλιώτης Ηλίας Γεωργόπουλος, με ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς δημιουργεί την ταινία.

 

 

  • ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΒΑΡΚΑΡΗ [1985]

Tαινία – Πορνό σύμβολο του Ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου.

 

 

 

  • ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ TASHAN ΜΠΟΛΙΓΟΥΝΤ [2009]

 Το 2009, στην παραλία και τα στενά [Σταικοπούλου, Μεγάλο Δρόμο] του Ναυπλίου γυρίστηκαν σκηνές για το μιούζικαλ Tashan, Ινδικής  παραγωγής. https://www.youtube.com/watch?v=MLqVZP72KgA

  

 

Greece: October 1940 σειρά του BBC με τους Emma Thompson και Kenneth Branagh [ 1987 ] Από το 49:45 και μετά.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 22:03

logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ