«Φιλελευθερισμός και Ελληνική Επανάσταση»

11 Μαρ, 2021

 

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει, EVENTS SERIES 2021Το επαναστατικό τοπίο του 1821 - Η αισθητική και η πολιτική του περιβάλλοντος μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση με τίτλο «Φιλελευθερισμός και Ελληνική Επανάσταση» την Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00 και συντελεστές:

 τον Φιλήμονα Παιονίδη, Καθηγητή Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα μιλήσει για το θέμα «Ο Ιερεμίας Μπένθαμ ως κριτικός των πρώτων πολιτικών θεσμών της Επανάστασης»,



την Άννα Καρακατσούλη,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα μιλήσει για το θέμα «Η βρετανική συμμετοχή στη Φιλελεύθερη Διεθνή»,

και τη Λουκία Αθανασάκη,Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης & Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στον Τομέα των Ελληνικών Σπουδών, που θα συντονίσει τις εισηγήσεις και τη συζήτηση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση και να συμμετάσχετε στη συζήτηση μετά την ομιλία συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής ακολουθώντας τον σύνδεσμο: 
https://forms-greece.chs.harvard.edu/march-event

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και Youtube.

Σύντομες περιλήψεις των εισηγήσεων
«Ο Ιερεμίας Μπένθαμ ως κριτικός των πρώτων πολιτικών θεσμών της Επανάστασης» από τον Φιλήμονα Παιονίδη
Ο κορυφαίος Άγγλος νομομαθής και φιλόσοφος Ιερεμίας Μπένθαμ (1748-1832) κινούμενος από βαθιά φιλελληνικά αισθήματα προσφέρθηκε να συνδράμει με τις γνώσεις και την εμπειρία του στη συγκρότηση των βασικών πολιτικών θεσμών του νέου κράτους που δημιουργήθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του ‘21. Η παρέμβασή του έγινε μέσω δοκιμίων και επιστολών που απέστειλε στις ελληνικές αρχές και αφορούσαν αδυναμίες του Συντάγματος της Επιδαύρου, τις θέσεις του για πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και κάποιες γενικότερες συμβουλές σχετικά με την ποιότητα του πολιτικού βίου στο νεοπαγές κράτος. Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο αυτών των ιδεών καθώς και τους λόγους που δεν είχαν την επίδραση που προσδοκούσε ο εισηγητής τους.

«Η βρετανική συμμετοχή στη Φιλελεύθερη Διεθνή» από την Άννα Καρακατσούλη
Θα συζητήσουμε για τον χαρακτήρα του φιλελευθερισμού ως επαναστατικής ιδεολογίας στις αρχές του 19ου αιώνα, το πώς επηρέασε την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη της Παλινόρθωσης, πώς και από ποιους μεταφέρθηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα και ποια ήταν η υποδοχή και πρόσληψή του.
 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών


Filimon PeonidisΟ Φιλήμων Παιονίδης είναι καθηγητής ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί από το 1998. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι δημοσιεύσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από εκατό μονογραφίες, επιμέλειες τόμων, άρθρα και μεταφράσεις, αφορούν ζητήματα κανονιστικής και εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, άτυπης λογικής, ελευθερίας της έκφρασης και, πιο πρόσφατα, δημοκρατικής θεωρίας και ιστορίας.

 

Anna Karakatsouli
Η Άννα Καρακατσούλη είναι ιστορικός με ειδίκευση στη Νεώτερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτισμό.  Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιστορίας του Βιβλίου (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). Ασχολείται με ζητήματα της ιστορίας της διανόησης και της διακίνησης των ιδεών στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τους 19ο-20ό αιώνας. Κυκλοφορούν οι μελέτες της «Μαχητές της ελευθερίας» και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση (Πεδίο, 2016) και Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010 (Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011).


Lucia Athanassaki 01
Η Λουκία Αθανασάκη είναι καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τη σειρά εκδηλώσεων Events Series του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών για τη λυρική ποίηση και την τραγωδία με έμφαση στον διάλογό τους με την αρχιτεκτονική και μνημειακή γλυπτική. Αυτόν τον καιρό ασχολείται με την επιμέλεια δύο συλλογικών τόμων (Plutarch’s cities, σε συνεργασία με την F. B. Titchener και Lyric and the sacred, σε συνεργασία με τον André Lardinois) και με τη συγγραφή ενός βιβλίου για τον Ευριπίδη (Euripides’ Athens: art, myth, and leadership).

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 16:39

logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ