Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien

15 Σεπ, 2022

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων  iSea στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο Ναύπλιο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με το ζήτημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών, καθώς και την ανάδειξη της γευστικής τους αξίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 17:30–19:00, στο κτίριο του Βουλευτικού, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από εκπροσώπους της iSea με θέμα την παρουσία και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών, με ιδιαίτερη έμφαση στα εμπορικά αυτόχθονα είδη, καθώς και τον ασφαλή χειρισμό δηλητηριωδών ξενικών ειδών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες σχετικά με τα ξενικά είδη της περιοχής, τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης του πληθυσμού τους, τους τρόπους προώθησης της κατανάλωσης τους και τη δημιουργία συνεργιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Την ίδια ημέρα, στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 19:30-21:00 θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση με την υποστήριξη επαγγελματιών μαγείρων της περιοχής που θα ετοιμάσουν για το κοινό συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη της περιοχής, όπως είναι οι αγριόσαλπες/γερμανούς (Siganus sp.), λεονταρόψαρα (Pterois miles) και μπλε καβούρια (Callinectes sapidus).Παράλληλα, θα πραγματοποιείται ενημέρωση του κοινού για την παρουσία και τις επιπτώσεις των ειδών αυτών.

Σκοπός των εκδηλώσεων αποτελεί τόσο η εξοικείωση της αλιευτικής και γαστρονομικής κοινότητας με τα θαλάσσια ξενικά είδη και τον χειρισμό τους, όσο και η δημιουργία μιας ισχυρής αλυσίδας προσφοράς και ζήτησης μεταξύ της παράκτιας αλιείας και της εστίασης, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών, αλλά και μετρίασης της αλιευτικής πίεσης στα εμπορικά αυτόχθονα είδη.

Το πρόγραμμα Pick the Alien υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση του Blue Marine Foundation, του Argolic Environment Foundation, του Ionian Environment Foundation και του Cyclades Preservation Fund και υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων.

logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ