Η μικροϊστορία της Ασίνης από τον Λαογραφικό σύλλογο “Το Καστράκι”

18 Δεκ, 2019

 

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στο Δημοτικό σχολείο Ασίνης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Ασίνης & Αγίας Παρασκευής “Το Καστράκι”, όπου παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Απρίλιο του 1941 στην Ασίνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

            Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανικές Δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή μας, και αφού τοποθέτησαν τη Γερμανική σβάστικα σε εμφανές σημείο στο χωριό Λευκάκια, μπήκαν στην Ασίνη χωρίς να γνωρίζουν ότι θα έβρισκαν αντίσταση. Από τα  πρώτα σπίτια της Ασίνης ξεκίνησε μια σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους εισβολείς και στις Συμμαχικές Δυνάμεις στο κεντρικό δρόμο της Ασίνης μήκους περίπου, 1200 μέτρων και διάρκειας τριών περίπου ωρών, όπου έχασαν τη ζωή τους αρκετές δεκάδες Στρατιωτών. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις που τελικά παραδόθηκαν, έχασαν περίπου 30 στρατιώτες.

            Τα παραπάνω γεγονότα παρουσιάστηκαν μέσα από τις μαρτυρίες 9 κατοίκων της περιοχής, (Λευκάκια, Ασίνη και Τολό) που ως παιδιά τότε, από 5 μέχρι 16 ετών, έζησαν τα γεγονότα, και μας τα παρουσίασαν μέσα από ισάριθμες συνεντεύξεις. Ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση των γεγονότων, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λάμπρο Σκουφούλα, ύστερα από έρευνα στα αρχεία των Πρεσβειών, ώστε να γνωστοποιηθούν όσα στοιχεία υπάρχουν μέχρι στιγμής  από την έρευνα που διεξάγεται για τη μάχη στην Ασίνη, «ΜΑΧΗ ΑΣΙΝΗΣ & ΤΟΛΟΥ στις 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941».

            Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) του Δήμου Ναυπλιέων και παρευρέθηκαν εκτός των άλλων ο Δήμαρχος κ Δ. Κωστούρος  η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. κ. Μαρία Ράλλη Πιτσάκη, ο βουλευτής κ. Α. Πουλάς, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου κ. Π. Κοντός, ο Διοικητής του ΚΕΜΧ κ. Γ. Γερανιός   και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

            Επίσης δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες σε όσους κατέθεσαν τη μαρτυρία τους, ως ελάχιστη αναγνώριση για τη συνεισφορά τους στην τοπική ιστορία.

            Ο Δημοτικός Οργανισμός ΔΟΠΠΑΤ συγχαίρει τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Καστράκι” για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης γιατί μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις αναδεικνύονται τα τοπικά γεγονότα της περιοχής μας, η μικροϊστορία μας, έτσι ώστε να καταγραφεί, να αναδειχθεί και να γίνει γνωστή ευρέως και στις επόμενες γενιές. Ο ΔΟΠΠΑΤ θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες με όσα μέσα διαθέτει.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 18:42

logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ