Το Π.Λ.Ι.

pli 16042021

 

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου, με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Στεγάζεται στην οικία του Β. Παπαντωνίου, που τροποποιήθηκε σε μουσείο το 1981 και επεκτάθηκε με τα χρόνια στον ακάλυπτό του χώρο, αφήνοντας μια μικρή αυλή.

Το 1981 το ΠΛΙ βραβεύθηκε με το European Museum of the Year Award (EMYA) για την έκθεση «Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή φυσικών υφαντικών υλών».

Το 2013 το ΠΛΙ βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Τον Οκτώβριο του 1989 το ΠΛΙ εγκαινίασε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Ναυπλίου τον «Σταθμό», το πρώτο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας στην Ελλάδα. Ο χώρος, που περιλαμβάνει το κτίριο του παλιού αμαξοστασίου του σταθμού και την πλατφόρμα του, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων στο Ίδρυμα.

Το 1989, η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ανέθεσε στο ΠΛΙ το Εθνικό Αρχείο Ενδυμασίας. Το 2003 η Ιωάννα Παπαντωνίου ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, ως επέκταση του Αρχείου, με σκοπό την ίδρυση ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος στην Ελλάδα.

Το 2010 η Ιωάννα Δεκάζου-Γενναροπούλου έκανε δωρεά εν ζωή διαμέρισμα στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται ο πολιτιστικός χώρος του ΠΛΙ «Κανάρη 4».

Οι συλλογές του ΠΛΙ αριθμούν σήμερα περίπου 50.000 αντικείμενα, που καλύπτουν όλους τους κλάδους μελέτης του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος διαθέτει 12.000 περίπου τίτλους βιβλίων και 250 τίτλους περιοδικών, σε τομείς όπως η μουσειολογία-εθνολογία, η λαογραφία, η ενδυματολογία, η κοινωνιολογία, η ιστορία, οι τέχνες και τεχνικές, το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το παιδικό βιβλίο κλπ.

Τα αρχεία του ΠΛΙ περιέχουν σπάνιο υλικό, κυρίως από επιτόπιες έρευνες για την ενδυμασία, τον χορό, το τραγούδι κ.ά.

Το ΠΛΙ εκδίδει δυο επιστημονικές  επετηρίδες, τα «Εθνογραφικά» και τα «Ενδυματολογικά».

Οι υπηρεσίες του ΠΛΙ στεγάζονται σήμερα στα κτίρια:

1. Βασ. Αλεξάνδρου 1 και Σοφρώνη: Μουσείο «Β. Παπαντωνίου», Πωλητήριο, Καφενείο

2. Βασ. Αλεξάνδρου 6: Κέντρο Έρευνας, Διοικητικές υπηρεσίες, Βιβλιοθήκη, Συντηρητήριο

3. Σοφρώνη 13: Αποθήκες

4. Το "Σπίτι της Μόδας"

5. Παλιός σιδηροδρομικός σταθμός: Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός»

6. «Κανάρη 4»: Πολιτιστικός χώρος

Το ΠΛΙ είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Μουσείων (ICOM) και συνεργάζεται σταθερά με το Μουσείο Μπενάκη,  το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας κ.ά. Έχει διοργανώσει και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

www.pli.gr


logo nafplio dimos diaygeia logo ΔΕΥΑΝ